Ročník |
2016 |
Charakteristika sezóny |
V zimnom období, ako nezvykle bola mierna zima. Pučanie tohto roku sa začalo skôr, závisiac od sorty koncom apríla, a skončilo sa uprostred mája. Po tomto období nebolo intenzívne trvalé teplo a tak aj rast sa spomalil. Aj leto sa skôr stalo premenlivým a striedali sa daždivé a slnečné obdobia. Pomalý rast trocha vytlačil aj začiatok oberačky, a preto odrody so skorším zrením dávali skôr ľahšie a voňavé vína. Pri neskorších odrodách sa ešte raz ukázalo dobré počasie a v prípade druhov cabernet a merlot tiež sa ukazovali vysoké stupne muštov. Zdalo sa že sezóna bola macošská, ale v konečnom dôsledku sa dá nazvať ako úspešný, vydarený ročník. |
Odroda hrozna |
Cabernet Sauvignon – 100 % |
Pôvod hrozna |
Villány |
Oblasť |
Csillagvölgy |
Vek viniča |
17-32 rokov |
Obdobie zberu |
Od stredu až do konca októbra |
Spôsob výsadby |
Strene vysoký kordón, 230x120 integrovaná produkcia |
Technológia výroby |
Fermentácia prebiehala sčasti v nerezových tankoch cca 10 dní. Biologické uvoľňovanie kyseliny jablčnej prebiehalo už v drevených sudoch. Víno dozrievalo v druhý a tretíkrát použitých barikových sudoch 16 mesiacov. |
Obsah alkoholu |
14,0 obj. % |
Extrakt bez cukru |
32,4 g/l |
Obsah kyselín |
5,8 g/l |
Zvyškový cukor |
2,5 g/l |
Charakteristika vína |
V pohári cítime zadymené, mäsité a slané arómy. Vo vôni a v aróme preukazuje výnimočne vibrujúce, intenzívne znaky ovocí ako višňu, šípky, malinu a slivku. Pri pití prítomné taníny napovedajú vážnosť a zo zrenia v malých sudoch vzniknuté sladké koreniny ešte viac zintenzívnia tieto pocity. Dúšok je príjemný s dôrazom ovocia, pričom sa netlačia do popredia kyseliny trieslové. Pri pití cítime rovnováhu a rovnakou mierou aj bohatú príchuť. |
Stupeň zrelosti |
Víno sa veľmi dobre pije i teraz, ale jeho vrchol dosiahne očakávajúc až okolo roku 2020 – 2021. |
Nový komentár