Pinot Noir

Pinot Noir

Vínko so „stredným telom“ typickým pre Pinot, tmavo bordového odtieňa. Do prvého vnemu sa vynárajú zrelé arómy višne a vanilky, v pozadí objaté minerálmi, hubovými a kakaovo- škoricovými tónmi a prejavmi tmavého lesného ovocia. Kyseliny sú intenzívne, taníny mladučké. Celkovo je to vínko veľmi elegantné, zaujímavé, vzrušujúce a plné prekvapení.

19,12 € s DPH

Výrobca: Vinárstvo Gere Attila

Ročník

2012

Charakteristika obdobia

Tento ročník charakterizovali extrémne počasia. Zima bola veľmi studená a napadalo veľmi veľa snehu. Vrstva snehu ochránilo väčšinu koreňov od poškodenia tuhými mrazmi. Na jar mrazy zapríčinili veľké škody vo vinohradoch. V lete zase boli nadmieru vysoké suchá. Zapríčinením vysokých teplôt a sucha hrozno rýchlejšie zrelo, cca. o 2 – 3 týždne skôr od zvyklostí. Rozmery bobúľ boli o dosť menšie, ale obsah bobúľ bol veľmi pekný a koncentrovaný, s vysokými stupňami muštu. Sumarizujúc tento ročník, bol vcelku vynikajúci. Rodili sa vína koncentrované, s veľkým telom.

Odroda hrozna

100 % Pinot Noir

Pôvod hrozna

Villány

Oblasť

Ördögárok

Vek viniča

8 rokov

Metóda výroby

Stredne vysoký kordón, 230x120 integrovaná produkcia

Obdobie zberu

Stred septembra

Príprava vína

Fermentácia prebiehala sčasti v nerezových nádržiach cca 10 dní. Biologické uvoľňovanie kyseliny jablčnej prebiehalo už v drevených sudoch. Dozrievalo v druhýkrát použitých barikových sudoch 10 mesiacov.

Obsah alkoholu

14,5 obj. %

Extrakt bez cukru

35,3 g/l

Obsah kyselín

5,8 g/l

Zvyškový cukor

1,7 g/l

Charakteristika vína

Vo vôni prv je cítiť drobné lesné bobuloviny, čučoriedku, ostružinu, zrelú figu a kakao. Arómy sú výrazné, popritom už cítiť zrelé, sušené ovocia. Pri pití cítime prítomnosť sušenej višne a sušenej slivky, ďalej cítime v pozadí jemne prítomnosť znaky suda s výnimočným nasýteným pocitom aróm a kým prítomnosť tanínov tie pocity držia napnuto, na rozlúčku cítime dlhotrvajúcu prítomnosť ovocí. Je to vážne víno tohto veľkého ročníka, v ktorom sa skrýva ešte veľa rokov životného potenciálu.

Stupeň zrelosti

Víno je veľmi dobre konzumovateľné i teraz, no jeho vrchol očakávame cca. okolo roku 2019- 2020

Nový komentár

* (Povinné)

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info