Ročník |
2023 |
Charakteristika obdobia |
Zimné obdobie bolo atypicky slabučké. Pučenie skončilo skoro - koncom apríla až v strede mája, no následne nebolo stabilné intenzívne teplo, čo opäť spomalilo rast. V lete bolo počasie veľmi premenlivé, daždivé sa striedalo so slnečným. Pomalé dozrievanie posunulo i čas vinobrania, zo skorej zrejúcich odrôd sa vyvinuli ľahké voňavé vínka. Neskôr zrejúce odrody ešte obohatilo teplé slniečko, čo prispelo ku vývinu krásnych Cabernet-ov a Merlot-ov. |
Odroda hrozna |
100 % Cserszegi fűszeres |
Pôvod hrozna |
Villány a okolie |
Oblasť |
Pannon |
Obdobie zberu |
august, september |
Príprava vína |
Víno je vyrobené reduktívnou metódou na princípe riadeného chladenia. Nedozrievalo v sude, čerstvo sa plnilo do fliaš. |
Obsah alkoholu |
12 % |
Extrakt bez cukru |
19,9 g/l |
Obsah kyselín |
6,5 g/l |
Zvyškový cukor |
0,7 g/l |
Popis vína |
Odrodu Cserszegi fűszeres vyšlachtil v roku 1960 Karol Bakonyi v dedinke Cersegtomaj pre Keszthely ( región Balaton). Do listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1982. Vznikla krížením Iršai Oliver a Tramín červený, ktorých odrodové charakteristiky sa vo víne krásne prejavujú . Vôňa je zamatová, veľmi intenzívna, popri svieži citrusoch sa v zákutí objavujú muškátové a korenisté tóny, ktoré sa taktiež odzrkadľujú i v chuti tohto sviežeho, priateľského a veľmi obľúbeného vínka. Odporúčame ho podávať k predjedlám, bielemu mäsu a bohatším šalátom. |
Apelácia |
DHC-Classicus |
Stupeň zrelosti |
Víno prejaví svoje hodnoty, keď je správne vychladené a konzumované bezprostredne po otvorení. Odporúčaná teplota podávania je 12 ˚C. |
Nový komentár