Kopár Cuvée

Kopár Cuvée

Vlajková loď vinárstva vykresľuje na stene pohára nádherne hrubý prstenec, ktorý v sprievode s jeho hlbokou tmavou farbou opäť prejavil jeho kvalitu už pri prvom vneme - pohľade. Vôňa je taktiež úžasná - údené tóny, škorica, moruša, klinčeky, vanilka a minerálne tóny, ktoré sa prevteľujú i do chute obohatenej čerešňou a tmavým chrumkavým ovocím. Kyseliny krásne vibrujú, taníny sú ešte intenzívne. Dozrieva sa v barikových a drevených sudoch približne 16 až 18 mesiacov.

29,40 € s DPH

Výrobca: Vinárstvo Gere Attila

Ročník

2016

Charakteristika sezóny

Rok 2016, podobne ako predchádzajúce dva roky charakterizovala atypicky slabá zima. V apríli a v septembri bolo dosť sucho, no v priebehu ostatných mesiacov napadlo v krátkych časových úsekoch dostatok dažďa. Celoročná ochrana rastlín síce miestami nastolila výzvy, ale v konečnom dôsledku výsledok bol úspešný. Vinobranie sme ukončili 20.októbra, počas neho bolo počasie dobré. Všetky odrody krásne dozreli, strapce boli zdravé s dokonalou rovnováhou cukru, kyselín a aromatických látok. Ochutnávajúc týchto nových vín vkladáme veľké nádeje do tohto vinárskeho ročníka 2016.

Odroda viniča

Cabernet Franc – 50 %,  Merlot – 40 %, Cabernet Sauvignon – 10 %

Pôvod hrozna

Villány

Oblasť

Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Ördögárok

Vek viniča

17-24 rokov

Obdobie zberu

Koniec septembra až začiatok októbra

Spôsob výsadby

Stredne vysoký kordón, 230x120 integrovaná produkcia

Technológia výroby

Fermentácia prebiehala sčasti v nerezových a sčasti v drevených kadiach, uvoľňovanie kyseliny jablčnej v drevených sudoch. Až 60 % vína dozrievalo v nových barikových sudoch a 40 % vo veľkokapacitných drevených sudoch 16 mesiacov.

Obsah alkoholu

14,5 obj. %

Extrakt bez cukru

34,6 g/l

Obsah kyselín

5,5 g/l

Zvyškový cukor

1,6 g/l

Charakteristika vína

Víno je hlboko tmavej farby s s fialkastými reflexiami. Vo vôni je cítiť vyváženosť mäsitých černíc, mineralitu a charakteristické znaky sudu. Chuť je nádherne komplexná, s pocitom prítomnosti čerstvého zrelého ovocia, krásne integrovaná príznakmi kávy a kakaa, ktoré naznačujú použitie sudov. Pitím cítime vitálnu a vibrujúcu rovnováhu, príjemnú prítomnosť kyselín a popri zrelých tanínov červené a čierne ríbezle, čierne moruše, slivku, sudové koreniny a prítomnosť hojnosti vzácneho teritória Villány. Je to komplexné víno s veľkým telom a s prísľubom do budúcnosti.

Zrelosť vína

Víno sa veľmi dobre pije i  teraz, no očakávaný vrchol odhadujeme  až okolo roku 2023 – 2028

Nový komentár

* (Povinné)

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info