Ročník |
2017 |
Charakteristika sezóny |
Zima bola chladná a relatívne dlhá. Od apríla bolo krásne slnečné počasie až do júla, kedy už bolo počasie studenšie a charakterizovali toto obdobie už dažde. V tomto období neboli trvalé dažde, ale jednotlivé dažde boli výdatnejšie, občas aj s prietržou mračien. Od začiatku, stredu augusta už zase sa vrátilo letné počasie s vysokými teplotami. Až do začiatku oberačky bolo letné počasie s priemernými teplotami 25 – 28 ºC, bez dažďov. Hrozno sa po celý rok vyvíjalo veľmi pekne, pozerajúc na viniče pohľad dodával vitalitu, pravdepodobne viniče prezentovali doteraz svoju najkrajšiu formu. |
Odroda viniča |
Cabernet Franc – 50 %, Merlot – 35 %, Cabernet Sauvignon – 15 % |
Pôvod hrozna |
Villány |
Oblasť |
Ördögárok, Kopár, Konkoly |
Vek viniča |
14-17 rokov |
Spôsob výsadby |
Stredne vysoký kordón, 230x120 integrovaná produkcia |
Obdobie zberu |
Koniec septembra až koniec októbra. |
Technológia výroby |
Fermentácia prebiehala vo veľkých drevených kadiach, biologické uvoľňovanie kyseliny jablčnej v nových barikových sudoch. Víno sa dostalo sa do kontaktu iba s novými barikovými sudmi, dozrievalo v 300 litrovom sude 16 mesiacov. |
Obsah alkoholu |
15,5 obj. % |
Extrakt bez cukru |
35,3 g/l |
Obsah kyselín |
5,7 g/l |
Zvyškový cukor |
5,2 g/l |
Charakteristika vína |
Prvý dotyk nám dáva chuť zrelého vína. Sušené slivky, višňa, čierne ríbezle, káva a znaky kakaových bôbov sú charakteristické znaky tohto všestranného vína. Degustáciou elegantné a vibrujúce víno, ktoré sa vyznačuje aj komplexnosťou a pocitom dlhej príchute. Vedomé používanie sudov sa dobre integrujú do aróm čiernych bôbov, ktoré ešte obohacujú príchute bieleho korenia a korenín z východu. Taníny výborne podporujú toto víno, ale ešte obsahujú veľa rezerv. |
Zrelosť vína |
Víno chutí výborne i teraz, no jeho vrcholné prepuknutie očakávame okolo roku 2023-2025. |
Nový komentár